fbpx

U Splitu uskoro jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sistema u Evropi

Svoj digitalni potpis na Ugovor o uvođenju inteligentnih transportnih sistema na funkcionalnom saobraćajnom području grada Splita vredan 11.967.289,80 evra danas su u Gradskoj upravi stavili gradonačelnik Ivica Puljak i predstavnici grupe ponuđača KING ICT d.o.o., Plamenko Barišić i Ericsson Nikola Tesla d.d., Gordana Kovačević.

Nosilac projekta je Grad Split, a partneri su Grad SolinHrvatske cesteLučka uprava Split Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Inteligentni transportni sistemi (ITS) predstavljaju nadogradnju klasičnog sistema saobraćaja i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Sa sobom donose efikasniji prevoz i povećanje bezbednosti u saobraćaju, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih gasova.

U prevodu, ovaj, jedan od najmodernijih ITS-ova u Evropi, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ubrzaće protok saobraćaja u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.  Vrednost ugovora je 90.167.544,78 HRK s PDV-om odnosno 11.967.289,80 evra, a sufinansira ga Evropska unija iz Kohezionog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godine. Implementacija će se izvoditi po principu projektuj i realizuj (eng. design & build), što znači da izvođač radova vodi sve faze projekta, od projektovanja do izvođenja radova na projektu i garantuje za ugovorene standarde.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako će ovaj sistem olakšati kretanje, podići nivo bezbednosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posetioci, ali i doneti uštede i u vremenu i u troškovima. „Inteligentni način upravljanja saobraćajem u Splitu prilika je za unapređenje i optimizaciju kvaliteta saobraćaja pre, nego se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više decenija, kao što su ulazi u Split, raskrsnica na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s realizacijom, imaćemo alate za upravljanje saobraćajem i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekat ujedno integriše nekoliko mera definisanih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnom prevozu.“

Predsednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako se inteligentna transportna rešenja zbog svojih mnogostrukih dobrobiti sve više implementiraju u urbanim sredinama: „Čestitam Gradu Splitu na preduzimanju ovog tehnološkog iskoraka koji će pozitivno uticati na efikasnost i bezbednost saobraćaja kao i na zadovoljstvo građana i posetilaca. Ericsson Nikola Tesla Grupa na svojoj splitskoj lokaciji zapošljava gotovo 800 stručnjaka, a takođe smo najveći ICT razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Raduje me što će stručnjaci naše kompanije dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta, a kao i građani uživati u koristima koje će doneti.“

Predsednik uprave KING ICT-a Plamenko Barišić istakao je kako ih raduje što su dobili priliku da rade na projektu koji će Splitu omogućiti da postane grad s jednim od najmodernijih inteligentnih transportnih sistema u Evropi: „Uvereni smo da će građanima veliki benefiti koje nosi realizacija ovog projekta biti opipljivi na dnevnoj bazi. Odnedavno smo i mi otvorili svoje kancelarije u Splitu i raduje nas svaki dodatni tehnološki napredak na jugu Hrvatske koji je prepun potencijala.“

Sistem obuhvata niz rešenja – omogućava upravljanje saobraćajem pomoću semaforskog sistema, videonadzor, aplikacije za informisanje putnika o situacijama u saobraćaju, sistem za informisanje vozača putem digitalnih saobraćajnih znakova na dve ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prevoza i hitnih službi, sistem za praćenje vremenskih uslova i opremanje Centra za kontrolu i nadzor saobraćaja.

Ovaj moderni ITS podrazumeva i više podsistema, od kojih je jedan „Upravljanje saobraćajem – semaforski sistem i adaptivno upravljanje saobraćajem“, što će omogućiti optimizovanje semaforskih programa kako bi se uravnotežilo vreme prolaska vozila i proseka zaustavljanja na cestama. Građanima će biti dostupna aplikacija za informisanje putnika koja će im dati pristup svim važnim saobraćajnim informacijama, a integriše podatke iz različitih podsistema (pametno parkiranje, javni gradski prevoz putnika, informisanje o stanju u saobraćaju i slično). Aplikacija korisnicima šalje precizne i pouzdane informacije, pri čemu može pomoći u izboru načina i vremena prevoza, rute ili nekih drugih odluka vezanih za putovanje.

Tu su i podsistem za videonadzor koji uključuje niz kamera, usluga informisanja vozača putem digitalnih saobraćajnih znakova i podsistem za određivanje prioriteta vozila javnog gradskog prevoza i hitnih službi. Svi sistemi ITS-a međusobno su povezani i objedinjeni u Centru za upravljanje saobraćajem – centralnoj kontrolnoj sobi gde se promet nadgleda i kontroliše.

Rok za realizaciju prema potpisanom Ugovoru je treći kvartal 2025. godine.