fbpx

NATO odabrao KING ICT za jednog od dva ključna cyber security partnera za svoje operacije širom sveta

NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) potpisala je dva ugovora o ”Indefinite Delivery Indefinite Quantity” (IDIQ) s KING ICT-om (Hrvatska) i IBM-om Belgija, za pružanje usluga implementacije i konfiguracije u području cyber sigurnosti za celokupni NATO Enterprise. Vest je objavljena na službenim stranicama Agencije NCI.

Cilj je ubrzanje i optimizacija procesa implementacije rešenja iz sfere cyber sigurnosti za celokupnu strukturu NATO Enterprise-a.

Nakon sprovođenja javne nabavke, Cyber ​​Security Services Framework (CSSF) ugovor je potpisan 12. decembra 2022. godine i stupa na snagu 1. februara 2023. godine. Dodeljeni ugovor ima ukupan budžet od 30 miliona evra za sve nosioce IDIQ-a tokom ugovornog razdoblja. Ugovor uključuje period od dve godine i dve jednogodišnje opcije produženja.

To znači da će u naredne 2 godine kompanije KING ICT i IBM Belgija ispred sebe imati odgovorne zadatke visokog prioriteta i implementacije najsavremenijih cyber security rešenja za NATO.

“Ovi ugovori daju NCI Agenciji fleksibilnost i mogućnost dobijanja brze podrške od dva pouzdana dobavljača za instalaciju i konfiguraciju opreme za cyber sigurnost onda kada to naši projekti budu zahtevali ili kada dođe do hitnog zahteva za podrškom”, rekla je Rebecca Benson (Principal Cyber Security Contracting Officer).

Projekat obuhvata instalacije i konfiguracije u sferi cyber sigurnosti za celi NATO, dajući podršku uslugama koje za NATO trenutno pruža njihov NATO Cyber Security Centre (NCSC) .

Ovaj tip okvirnog ugovora je značajna prekretnica i primer primene Agencijske nove strategije „pametnog ugovaranja“, budući da NCSC-u omogućava da se koncentriše na svoje osnovne misije odbrane NATO-ovih mreža i implementaciju novih, poboljšanih funkcionalnosti i usluga u sferi cyber sigurnosti.

„Ugovor će NCSC-u omogućiti odrađivanje više posla i jačanje pozicije za podršku vrlo ambicioznoj agendi NATO-a za 2030. godinu. Ovaj pristup izvrsna je ilustracija nove strategije „pametnog ugovaranja“ koju sprovodi NCI Agencija s ciljem najefikasnijeg korišćenja svojih resursa kako bi se postigla operativna izvrsnost i optimizovale isporuke širom NATO-a,” rekao je Frederic Jordan (Head of the Cyber Security Programme Delivery Branch at the NATO Cyber Security Centre).

Iz KING ICT-a poručuju: „Ponosni smo na naše stručnjake i počašćeni velikim poverenjem koje nam daje NCI Agency. Ovo je još jedan pokazatelj da je KING ICT uveliko zakoračio na Zapadno tržište i da hrvatski stručnjaci itekako mogu biti ravnopravni u međunarodnoj konkurenciji, okruženi najvećim svetskim IT kompanijama. Kontinuirano ćemo raditi na tome da opravdavamo dobijeno poverenje.“