fbpx

Šta „Balkanski špijun“ radi u Rovinju? Kad je JavaCro u pitanju – ima smisla

U Rovinju se od 10. do 12. oktobra održavala JavaCro, konferencija koju organizuju Hrvatsko udruženje Oracle korisnika i Hrvatsko udruženje Java korisnika.

Kompanija KING ICT konferenciju je podržala zlatnim sponzorstvom, a King-ovi vodeći razvojni programeri softvera, Tomislav Petričević Ivan Andrić, održali su i predavanje prvenstveno namenjeno razvojnim inženjerima i softverskim arhitektama.

BALKANSKI ŠPIJUN

Ivan i Tomislav održali su predavanje, koje su, budući da se radi o sistemima iza kamera koje snimaju hrvatske saobraćajnice, šaljivo nazvali Balkan Spy.

Prisutnima su objasnili kako su pomoću Jave i Springa rešili zahtevne obrade podataka s kamera za snimanje hrvatskih saobraćajnica. U prvom delu obrađeno je asinhrono detektovanje i obrada prekršaja pomoću Spring Integration frameworka.

Drugi se. pak deo bavio realtime detekcijom vozila, tj. registarskih tablica na hrvatskim ulicama i proverom samih vozila u nacionalnim i stranim evidencijama. Prikazana je tehnička implementacija i mnoštvo statističkih podataka u vezi sa količinom obrađenih zahteva, kao i performansi sistema.

Ovo je deveto izdanje konferencije koja okuplja zaljubljenike u programski jezik Java. Ove godine konferencija je brojila preko 250 posetilaca, a kako su programski jezici jezici budućnosti, ne čudi što je zaljubljenika u Javu sve više.