fbpx

KING ICT u Letoniji: Učesnici iz 60 zemalja upoznali rešenje KING SFERA

Ove godine u RigiLetonija, od 6.-8.10.2021. godine održavala se konferencija EENA 2021. kojoj je fokus upravljanje hitnim službama, tehnološkim inovacijama i pitanjima javne bezbednosti.

EENA, European Emergency Number Association je evropska asocijacija hitnih službi koja se bavi unapređenjem rada hitnih službi u Evropi i njihove reakcije na hitne i vanredne situacije.

Osim što je ponosni sponzor, KING ICT je i sam imao izlagače, a učesnicima je predstavio sopstveno rešenje „KING SFERA“, razvijeno za komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima iz nadzornog centra hitnih službi (112, hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija, traganje i spašavanje na moru) kao i državnim, lokalnim i regionalnim centrima za upravljanje u vanrednim situacijama.

Ova konferencija je bila odlična za predstavljanje sopstvenog rešenja za upravljanje hitnim situacijama budućim korisnicima i predstavnicima tela koja odlučuju o budućem razvoju pozivnih centara u EU.

EENA ulaže velike napore u definisanju tehničkih specifikacija pozivnih centara koje će kao tehnički standard biti upućeni Evropskoj komisiji na usvajanje, pa će ga kao takvog morati prihvatiti sve Evropske zemlje.

„Biti u mogućnosti da predložimo tehnička rešenja, tehnologije na kojima će se budući sistemi razvijati, zahteve za sigurnost i ostalo, za KING ICT je velika mogućnost, ukoliko želimo da budemo jedan od prepoznatljivih partnera u oblasti javne bezbednosti“, ističe Dražen Pavlić, Rukovodilac operacija istraživanja, razvoja i inovacija.

Dodaje kako je EENA konferencija glavni evropski događaj koji okuplja predstavnike hitnih službi, istraživače, proizvođače rešenja, operatere mobilnih mreža i predstavnike evropskih institucija, dodaje Pavlić.

Na konferenciji su, takođe predstavljeni rezultati Next Generation 112 (NG112) projekta u čijem sklopu je KING ICT unutar Sfere razvio mogućnost uspostavljanja hitnog poziva prema pozivnim centrima putem text/voice/video poziva i tako dokazao tehničku izvodljivost koja će verovatno biti usvojena kao jedan od minimalnih tehničkih zahteva u budućim pozivnim centrima.

„Projekat smo sproveli u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova- Civilnom zaštitom, a bili smo jedan od tri međunarodno izabrana konzorcijuma pred koje su stavljeni različiti izazovi razvoja rešenja za neke od specifičnih problema u upravljanju hitnim situacijama“, dodatno je pojasnio Pavlić.

Više informacija o NG112 i završni izveštaji projekta dostupni su na EENA NG112 Project | EENA

Konferencija je okupila više od 400 učesnika iz više od 60 zemalja, a boje KING ICT-a branili su Zoran Perak (Arhitekta Sfere), Dražen Pavlić (Rukovodilac operacija istraživanja, razvoja i inovacija) i Vanja Lazić (Specijalista za marketing).