fbpx

Sonja Franić na webinaru Introducing VMware Tanzu

Sonja Franić, izvršna direktorka kompanije Aktivis, učesnik na panel diskusiji događaja VMware Tanzu Experience Day.

U petak se održao prvi događaj u organizaciji VMware-a na temu VMware Tanzu Experience Day. Događaj je bio podeljen u dva dela.

Prvi deo ovog dešavanja je bila panel diskusija na kojoj su učestvovali:

Igor Kaleb, Unit Manager – Infrastructure Services, Asseco SEE
Martin Obradović, Sr Territory Sales Manager Adriatics, VMware
Neven Cvetković, Manager Solution Engineering, Tanzu Benelux i Nordics, VMware
Sonja Franić, Izvršna direktorka kompanije Aktivis

I drugi deo u obliku tehničke sesije koju je vodio Mladen Krivokuća, VMware sistem inženjer. Voditelj je bio Nenad Aleksić, VMware, Regionalni Sales Manager.

Tema panela bila je (How to) Optimize Your Approach to App Modernization, na kome se govorilo o najnovijim trendovima i principima izrade, implementacije i upravljanja modernim aplikacijama, dosadašnjim iskustvima i očekivanjima za budućnost.

Detaljnije se razgovaralo o VMware Tanzu potfoliu softverskih proizvoda i rešenja namenjenih za izradu, implementaciju i upravljanje modernim aplikacijama. Istaknuto je da se radi o jednom od vodećih rešenja za upravljanje kontejnerskim aplikacijama. Prednosti koje donosi VMware Tanzu posebno su vidljive kad se radi o aplikacijama smeštenim u cloud okruženje, a upravo je o prednostima i razlozima prelaska na cloud native platformu govorila izvršna direktorka kompanije AKTIVIS Sonja Franić, budući da je početkom jeseni KING ICT, VMware Principal Partner za kompaniju kćerku Aktivis, implementirao spomenutu platformu – VMware Tanzu u okviru projekta izgradnje nove cloud native platforme aktivManager 5.0 za upravljanje i digitalizaciju poslovnih procesa.

U poslednje vreme trendovi pokazuju da je većina kompanija započela svoju digitalnu transformaciju poslovanja u obliku digitalizacije, modernizacije aplikacija i poslovnih modela koje nude na tržištu. Zahtevi za sve brži razvoj softverskih aplikacija i zamene legacy aplikacija sve su prisutniji kao poslovni zahtevi naših korisnika i rekla bih da tu nema razlike u odnosu na svetske trendove. Različita je jedino brzina transformacije i implementacije tih trendova. Upravo u okviru svih tih promena i novih zahteva i mi smo doneli odluku pre dve godine o zameni postojeće monolitne open source platforme s novom cloud native platformom. Kao i sve druge legacy aplikacije s vremenom smo se našli pred izazovom sve kompleksnijeg i skupljeg održavanja i nadogradnje što se odrazilo na našu brzinu razvoja, troškove, izbacivanje novih verzija, onboarding novih članova razvoja i uopšteno time to market za nove proizvode nam je bio puno sporiji od očekivanog i željenog. Odlučili smo se se za cloud native kako bi u potpunosti iskoristili sve prednosti cloud computing modela”, rekla je Sonja Franić.

Nova platforma omogućila je kompaniji Aktivis da odgovori na današnje i buduće poslovne izazove korisnika prateći pritom nove, moderne trendove u razvoju softvera. Zamenom tradicionalne monolitne platforme u poslovanje je uvedena inovacija koja je bila neizbežan korak u digitalnoj transformaciji.

Sonja je takođe, govorila o prednostima zbog kojih su se odlučili za razvoj u cloud okruženju i odgovorila na pitanje zašto su izabrali baš VMware Tanzu.

Nakon inicijalne odluke da krenemo u smeru razvoja cloud native aplikacije, Kubernetes se nametnuo sam po sebi, s obzirom na to da je zaista mainstream kada pričamo o razvoju i upravljanju kontejnera. S obzirom na dugogodišnju partnersku saradnju s VMwareom i ekspertizu koju imamo i kontinuirano gradimo u okviru KING ICTaa, kao i postojeći VMware segment koji i inače implementiramo kod svojih korisnika i interno, logičan smer je bio da strategija softverske transformacije ide u tom smeru. Nakon podizanja cloud infrastrukture, Tanzu alata i instalacije aktivManager platforme dobili smo jedinstven sloj kroz koji možemo nadzirati i upravljati celom mikroservisnom arhitekturom, imati brži time to production i deploy, konfiguraciju i skalabilnost na nivou komponenti u sigurnom okruženju. Pogodnosti svega toga su da se možemo fokusirati na pisanje koda, odnosno bavljenje funkcionalnim zahtevima i poslovnom problematikom naših aplikacija. “

Sonja je za kraj istakla, kako su kroz ovaj projekat i sami prošli kroz jedan deo organizacione transformacije i shvatili da se silosi i organizacione granice između infrastrukture i softvera u modernom razvoju softvera brišu. Devops znanja postaju neophodna i nameću se kao trend u upravljanju cloud okruženjima i aplikacijama. Svaka promena počinje odlukom i upravo tako se pokazalo još jednom i u ovoj transformaciji.