fbpx

KING ICT za Grad Šibenik uvodi jedan od najsavremenijih sistema video nadzora u RH

KING ICT u 2021. godinu ulazi s ugovaranjem novog projekta usmerenog na bezbednost dece i učesnika u saobraćaju, saobraćajnu analitiku, kao i prevenciju kriminala kroz podizanje nivoa opšte sigurnosti Grada. Naime, s Gradom Šibenikom potpisan je ugovor o uspostavi sistema video nadzora. Ovo je samo početak izgradnje sistema „pametnog grada“, a dve trećine kamera pokrivaće vrtiće, škole, dečja igrališta i saobraćajnice.

KING ICT će na taj način  izgraditi jedan od najsavremenijih sistema video nadzora u Hrvatskoj čiji je zadatak očuvanje visokog nivoa bezbednosti s naglaskom na bezbednost dece, javne i privatne imovine. Osim toga, sistem će u budućnosti služiti i za praćenje turističkih kretanja, smanjenje gužvi i kreiranje održivih turističkih politika.

Predsednik uprave, Plamenko Barišić, zahvalio je šibeničkoj gradskoj upravi na ukazanom poverenju: „U svim gradovima gde smo postavljali sistem video nadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih dela i saobraćajnih nesreća. Šibenik je zaista prekrasan grad u koji svake godine dolazi sve veći broj ljudi i izuzetno mi je drago što smo dobili priliku da učestvujemo u kreiranju planskog dugoročnog razvoja zajednice.“

PRIVATNOST GRAĐANA OSTAJE ZAŠTIĆENA

Matija Mandić, direktor sektora tehničke zaštite i pasive kompanije KING ICT, predstavio je pozitivna iskustva gradova u Hrvatskoj i svetu.

„Smanjen je broj kaznenih dela, ubrzano rešavanje istraga i odziv hitnih službi, povećan protok i bezbednost saobraćaja. Zakonodavstvo u Hrvatskoj i EU veliku pažnju posvećuje zaštiti ličnih podataka. Privatnost građana je zaštićena zakonom i tehničkim rešenjima. Neovlašćeno korišćenje snimaka je kazneno delo. Kontrolna soba je zaštićena sistemom tehničke zaštite, a ulaz dozvoljen samo ovlašćenim osobama. Svako pregledanje i preuzimanje snimaka ostaje trajno zabeleženo u sistemu. Nakon određenog vremena, snimci koji nisu predmet postupanja se automatski brišu.“, naglasio je Matija.

POVEĆANA SIGURNOST, ISPLATIVA INVESTICIJA

Zamenik gradonačelnika Šibenika, Danijel Mileta, otkrio je neke detalje šibeničkog sistema i naglasio kako očekuje da će se investicija vratiti, već kroz nekoliko godina: „Najveću pažnju posvetili smo bezbednosti dece i saobraćaja. Dve trećine kamera pokrivaće vrtiće, škole, dečja igrališta, saobraćajnice, raskrsnice i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobuskim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Stava smo da je investicija itekako isplativa, kao i da će se vratiti, već kroz nekoliko godina. Ujedno, ovo je temelj za uspostavu sistema „pametnog grada“ – raznih rešenja za smanjenje gužvi tokom turističke sezone i planiranje održivog razvoja turizma.“

Ugovor je vredan 14,4 miliona kuna uvećan za iznos PDV-a, a rok za izvršenje je dve godine.