fbpx

Matija Mandić govorio na online panelu

KING ICT-ov direktor Sektora tehničke zaštite i pasive, Matija Mandić, učestvovao je u online panelu hrvatske industrije privatne sigurnosti “Privatna zaštita u novoj normalnosti” u organizaciji Hrvatskog udruženja radnika obezbeđenja i časopisa Zaštita uz podršku COESS-a.

Tema panela obuhvatila je pitanja kao što su, kako obezbediti postojanost aktivnosti privatne zaštite u „novoj normalnosti“, kako zadržati zaposlene, kako se prilagoditi i poslovati u novim uslovima i koja su nova područja za industriju privatne sigurnosti.

„Kao kompanija, reagovali smo odmah po proglašenju pandemije, tako što smo organizovali Tim za upravljanje kriznim situacijama. Uskladili smo se na regionalnom nivou i vrlo brzo doneli obavezujuća uputstva i preporuke ponašanja kojih su se zaposleni pridržavali. Primarni cilj je bio da se zaštiti zdravlje zaposlenih i njihovih porodica, kao i da se zadrži kontinuitet poslovanja neugrožavajući pritom radnika“, odgovorio je Matija na pitanje kako je KING ICT doskočio pandemiji.

„Pred nama i dalje stoji izazov očuvanja naše branše, nastojanje da krizu učinimo što bezbolnijom u kontekstu ljudi, poslovanja i zaštite radnih mesta. Svesni smo i toga koliko je teško naći kvalitetne resurse na tržištu, stoga nastojimo da obezbedimo dugoročnu stabilnost, da zadržimo mir i kvalitetnu perspektivu. Uspeli smo da sačuvamo zdravlje zaposlenih i partnera, zadržali smo ljude, zadržali smo plate, obezbedili smo kontinuitet poslovanja, a to su bili glavni ciljevi.“

Matija je objasnio i koliko su poslednjih meseci benefiti moderne tehnologije, poput veštačke inteligencije, došli do izražaja: „Veštačka inteligencija (AI) napredovala je do te mere da su se sa pojavom pandemije, uz male adaptacije postojećih proizvoda, vrlo brzo pojavila nova tehnološka rešenja na tržištu, koja su značajno pomogla u prevenciji i proaktivnom praćenju potencijalnih incidentnih situacija.

Prošle godine svakako nismo očekivali da ćemo kamere toliko intenzivno koristiti za merenje telesne temperature ili brojanje ljudi u zatvorenom prostoru, a sada smo ih, zbog proaktivne detekcije povišene telesne temperature i potrebe za fizičkim distanciranjem, koristili upravo u tu svrhu.

Veštačka inteligencija se fokusira na određene alarme i primere koje tretira s posebnom pažnjom. Upravo zbog toga što, između ostalog, odrađuje ponavljajući i naporan deo posla, vidim njegovu široku primenu u budućnosti u brojnim industrijama, pa tako i u saobraćaju, gde tehnologija može značajno rasteretiti sistem praćenja prekršaja i nepropisnih radnji.“ Bez obzira na ekonomski nezavidnu situaciju na globalnom nivou, nije sve tako crno.

Prema Matijinim rečima, krizu treba gledati kao svojevrsnu priliku, jer se kroz digitalnu transformaciju otvaraju nove poslovne mogućnosti. „Ovim putem šaljem apel svima da se inženjersko znanje kvalitetno kapitalizuje kako bismo iz krize izašli što jači i kako bismo spremniji krenuli na tržište EU, što nam je, na kraju, zajednički cilj“, zaključio je Matija.

Celi panel možete pogledati OVDE.