fbpx

Hrvatska velika nagrada za bezbednost otišla u ruke KING ICT-a

U Opatiji se održala deseta jubilarna manifestacija dodele nagrada Hrvatska velika nagrada za bezbednost koja se dodeljuje u 11 kategorija. Nagradom se odaje priznanje pojedincima, kompanijama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Jedan od dobitnika ove prestižne nagrade je i KING ICT i to u kategoriji Najreprezentativniji projekat sistema bezbednosti. Radi se o projektu multifunkcionalne nadogradnje sistema perimetarske zaštite (APIS IT d.o.o.)

Osim što je nagrađen, KING ICT je na manifestaciji imao još jednu ulogu. Direktor sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rešenja, Matija Mandić, za prisutne je održao interesantnu prezentaciju pod naslovom: Kompleksne integracije sistema tehničke zaštite (s primerima dobre prakse).

Prezentacija je pokazala vrednosti celokupnog integracijskog pristupa u sistemima bezbednosti i pružila je odgovore na različite poslovne i sigurnosne izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u praksi.

APIS IT i važnost bezbednosti objekta

Agencija za podršku informacionim sistemima i informacionim tehnologijama d.o.o. – APIS IT d.o.o., pruža strateške, stručne i usluge implementacije javnom sektoru Republike Hrvatske u planiranju, razvoju, podršci i održavanju poslovno-informacionih sistema po principima umrežene i korisnički usmerene uprave.

Projekti u kojima APIS IT aktivno učestvuje i za njih izgrađena infrastruktura odličan su primer transformacije prema modernoj javnoj upravi. U njima je već sada ostvarena interoperabilnost između tela uprave na svim nivoima. Građanima, privredi i samoj upravi omogućena je pouzdana i kompletna informacija uz pristup uslugama i servisima u elektronskom obliku.

Upravo zbog toga, izuzetno je važna bezbednost celokupnog objekta APIS IT-a, posebno u delu fizičke i logičke bezbednosti, kao i međusobne konvergencije svih elemenata sigurnosti, kako bi se omogućilo proaktivno praćenje celokupnog bezbednosnog sistema objekta.

Jedan od najkompleksnijih integracijskih sistema tehničke zaštite u RH

Kroz projekat bazične implementacije sistema tehničke zaštite i multifunkcionalne nadogradnje  sistema zaštite unutrašnjeg i spoljašnjeg perimetra, realizovan je jedan od najkompleksnijih sistema integracije tehničke zaštite u Hrvatskoj. Centralni sistem upravljanja, King Situation Management (KSM), predstavlja centralnu platformu za integraciju, koja integriše više od 20 proizvođača različite sigurnosne opreme. Jedinstven sistem nadzora i upravljanja obuhvata sledeće:

  • sistem najave i evidencije posetilaca
  • sistem kontrole pristupa i IP interkom komunikacije
  • sistem upravljanja i kontrole rampi i vrata automobila
  • sistem prepoznavanja registarskih oznaka vozila
  • sistem mrežnog videonadzora
  • sistem video analitike
  • sistem mrežne protivprovalne zaštite
  • sistem perimetarske zaštite s videoanalitičkim i radarskim detektorima i infracrvenim barijerama
  • sistem nadzora okoline Data centra (nadzor temperature, relativne vlage, prodora vode)
  • sistem izveštavanja

Kuća obezbeđenja, spoj moderne arhitekture i visokih bezbednosnih standarda

Posebnost implementiranog sistema je u specijalnom dizajnu kućice obezbeđenja na samom ulazu u štićeni objekat, koja zadovoljava najviše standarde nadzora i preglednosti i kvalitetne uslove rada operatera. Kućica je izvedena na način da se u potpunosti uvažava vizura same zgrade, koja predstavlja primer moderne zagrebačke arhitekture, kako bi se vizualno i funkcionalno uklopila u postojeći prostor.