fbpx

Godišnji izveštaj o poslovanju kompanije KING ICT

IZAZOVNA GODINA POKAZALA ZAJEDNIČKU SNAGU KING ICT-A, PARTNERA I KLIJENATA

2020. godina ni po čemu nije tipična, a izazovi koje je donela veoma su uticali na poslovni svet i IT industriju, čiji je deo KING ICT. Uprkos izazovima, King je, zahvaljujući uspešnoj saradnji sa svojim partnerima i klijentima, uspeo da dodatno proširi polje poslovanja, kao i da razvije nove i ojača postojeće saradnje. Kako u Hrvatskoj i regiji, tako i u svom širenju na zapadnoevropska tržišta, KING ICT ponovo je, radeći s najmodernijim tehnologijama današnjice i implementirajući inovativna enterprise rešenja, opravdao visoka očekivanja svojih korisnika.

KING ICT je ove godine napravio do sada najveći iskorak na zapadnoevropsko tržište. Na domaćem terenu dokazao je svoj status jednog od najvećih i najkvalitetnijih sistem integratora, a na globalnom nivou pokazao se kao moderna i visokoprofesionalna kompanija koja itekako može konkurisati na internacionalnom tržištu.

Izuzetno nas raduje što možemo da istaknemo da je KING ICT potpisao ugovor s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije u području cyber sigurnosti. Ugovor uključuje isporuku i implementaciju SIEM rešenja za upravljanje sigurnosnim zapisima i događajima s kompletnom, najsavremenijom IT infrastrukturom, kao i uslugama isporuke, implementacije, edukacije i garancija.
COVID-19 je doneo neplanirane izazove i zahtevao brzo prilagođavanje i odgovor novonastalim okolnostima. Određen broj naših kupaca je preko noći ostao bez značajnog dela prihoda, poput sektora vazdušnog, drumskog i železničkog saobraćaja; funkcionisanje kompanije i isporuke po ugovorenim projektima transformisane su u režim rada na daljinu, a radnici koji rade na terenu obučeni su i opremljeni za epidemiološki bezbedan rad. U fokus ciljeva poslovanja dodali smo pružanje pomoći ugroženim kupcima da premoste krizni period, da zadrže sve zaposlene, da zadrže nivo plata svih radnika i realizaciju EU finansiranih projekata.

2020. godinu završavamo s 470 zaposlenih, nešto manjim konsolidovanim prihodima i zadovoljavajućom profitabilnošću koje ćemo tačno moći da iskažemo krajem januara 2021. godine usled značajnog poremećaja globalnog lanca isporuka IT opreme i otežanih uslova primopredaje projekata. S ponosom ističemo da ćemo tokom godine koja je stavila pred iskušenje finansijsku snagu i otpornost države, kao velika i uspešna kompanija u budžet uplatiti približno 100 miliona kuna raznih poreza i doprinosa.

BRZO I USPEŠNO PRILAGOĐAVANJE USLOVIMA PANDEMIJE

Velika zasluga za ovogodišnje rezultate pripada i brzoj reakciji King-ovih stručnjaka i prilagođavanju zaposlenih na uslove rada koje je donela pandemija koronavirusa. S početkom epidemije, u okviru kompanije je osnovan Tim za upravljanje kriznim situacijama koji je obezbedio sprovođenje propisanih mera i preduzeo sve potrebne korake za zaštitu zdravlja zaposlenih, partnera i kupaca. Kontinuitet poslovanja zadržan je uspostavljanjem adekvatne ICT infrastrukture za rad od kuće i obezbeđivanjem najsavremenijih alata za komunikaciju tokom „remote“ rada. Kao sistem integrator čija je misija digitalizacija društva, KING ICT je proces sproveo u rekordnom roku, a zaposleni su se vrlo uspešno prilagodili novim uslovima rada.

PROJEKTI KOJI SU OBELEŽILI 2020. GODINU

GRAD DUBROVNIK
Uspešno je implementiran sistem za uspostavljanje zone zagušenja saobraćaja sa svrhom sprovođenja mere održive urbane mobilnosti, smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i smanjenja buke u istorijskom jezgru Grada Dubrovnika. Sistem se sastoji od prometno-analitičkih kamera s mogućnošću procesiranja analitičkih informacija u kameri (prepoznavanje kategorije vozila i registarske oznake), što omogućava efikasno procesiranje prolaska svakog vozila u područje zone zagušenja i sigurni bežični prenos ka postojećem centralnom integracijskom sistemu Grada.

HRVATSKE AUTOCESTE
Za Hrvatske autoceste uvodimo rešenje za upravljanje ljudskim resursima koje se zasniva na SAP S/4HANA platformi. Puštanje u produkciju je planirano početkom 2021. godine.
Takođe, u toku su nadogradnja i reinženjering sistema za dopunu ENC uređaja za Hrvatske autoceste. Broj korisnika ENC sistema se povećao, a u skladu sa tim sprovedena je nadogradnja sistema za SMS dopunu i napravljena nova aplikacija za pametne telefone. Završetak projekta očekuje se do kraja 2020. godine.

HRVATSKE CESTE
Drago nam je da možemo da istaknemo da je, projekat SAP S/4 HANA, koji je KING ICT prošle godine implementirao za Hrvatske ceste, dobio priznanje Udruženja za upravljanje projektima Hrvatska za izvrsnost i značajan doprinos u digitalizaciji i modernizaciji poslovanja.

TELE2
Za Tele2 implementirana je infrastruktura za kritične servise zasnovana na IBM i Dell EMC serverima. U sklopu toga isporučena je i platforma za bezbedno čuvanje podataka (backup) zasnovana na Dell EMC DataDomain diskovnim sistemima, kao i aplikacija za skladištenje sigurnosnih kopija – DELL EMC Networker.

NOVA TV
Za Novu TV implementiran je novi diskovni sistem za audio i video sadržaje Dell EMC Isilon. Arhitektura koju poseduje Isilon omogućava mu veliku proširivost prostora, a time i linearni rast performansi. Upravo takva arhitektura diskovnog sistema omogućava propusnost dovoljnu za potrebe današnjih video zapisa s visokom rezolucijom i često je baš to izbor medijskih kuća.

HEP PLIN
Za HEP Plin d.o.o. iz Osijeka završen je i pušten u produkciju sistem za obračun i naplatu prirodnog gasa SAP HEP Plin Snadbevanje za javnu i tržišnu delatnost snadbevanja prirodnim gasom. Radi se o On Premise SAP CRM/SAP ECC core i SAP IS-U integrisanom sistemu, a implementacija je izvedena prema SAP Activate metodologiji. Do kraja 2020. godine planiran je završetak celokupno ugovorenog projekta, kao i integracija sa sistemima SAP HEP Plin Distribucija i ERP sistemom HEP d.d.

TELEMACH SLOVENIJA
Za Telemach Slovenija sproveden je projekat implementacije rešenja za zadovoljenje zahteva IFRS16 standarda kojim se određuju nove smernice praćenja najmova i leasinga. Osim zadovoljavanja regulatornih zahteva, ovim rešenjem je korisnik dobio mogućnost kvalitetnijeg uvida i planiranja finansija, kao i dodatno osnažio, već implementirano SAP ERP rešenje.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Implementirana je aplikacija za evidenciju državnog poljoprivrednog zemljišta (eDPZ) koja sadrži module programa raspolaganja, ugovore, izveštaje i module za obračun troškova najma, otplatni plan, nadzor izvršenja obaveza i proknjiženu uplatu.
KING ICT, kao član zajednice ponuđača za Ministarstvo, radi i na projektu ePI (elektronska poljoprivredna isprava). Rešenje uključuje distribuciju elektronskih isprava poljoprivrednicima i implementaciju elektronskog potpisa Jedinstvenog zahteva za direktnu pomoć, PIUS – poljoprivredni izveštajno upravljački sistem, RPS – registar poljoprivrednih subjekata i implementaciju rešenja e-Poljoprivreda.

KING ICT
U svrhu razvoja KING ICT softverskih rešenja i proizvoda implementirali smo naprednu platformu za kontejnerizaciju aplikacija zasnovanu na VMware Tanzu Kubernetes Grid Integrated Edition. Navedena implementacija je prva implementacija ovog rešenja u Adriatic regiji.

PROJEKTI U REGIJI

FEDERALNO MINISTARSTVO FINANSIJA, BiH
U svrhu modernizacije svojih informacionih sistema, Federalno ministarstvo finansija pokrenulo je projekat razvoja softvera za evidencije. Rešenje koje je sproveo KING ICT Sarajevo zameniće postojeće Access baze koje su u upotrebi u Ministarstvu, a u nekim sektorima će to biti prvo implementirano informaciono rešenje.

BH TELECOM D.D. SARAJEVO
Nakon implementiranog Data Loss Prevention sistema u BH Telecomu, KING ICT Sarajevo je implementirao rešenje za klasifikaciju i označavanje dokumenata u digitalnom obliku. To je podrazumevalo i integraciju s postojećim alatima za kreiranje različitih tipova datoteka kojima se korisnici služe u svakodnevnom radu.

MINISTARSTVO BEZBEDNOSTI BiH
Cilj projekta bio je poboljšanje kvaliteta i bezbednosti razmene informacija između agencija za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini (IPA projekat). Projekat je usmeren na jačanje bezbednosti, pouzdanosti i dostupnosti podataka Ministarstvu sigurnosti, kao i agencijama za sprovođenje zakona u BiH, kao i njihovo dalje umrežavanje. U projekat je, kao krajnji korisnik, uključena 21 agencija za sprovođenje zakona u BiH, a posao je obuhvatao rekonstrukciju i opremanje data centara, kao i isporuku i instalaciju serverske i mrežne infrastrukture.

GRANIČNA POLICIJA BiH
Uspostavljen je sistem videonadzora na međunarodnim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini (IPA projekat). Projektom KING ICT-a Sarajevo uspostavljen je moderan, mrežno orijentisan, sistem videonadzora na graničnim prelazima i omogućen je centralni nadzor i upravljanje sistemom.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODENE EKONOMIJE (MK)
KING ICT Makedonija radi na razvoju Fitosanitarnog informacionog sistema za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodene ekonomije. Razvoj i implementacija sistema ima za cilj da podrži rad na području fitosanitarne politike u skladu sa zakonodavstvom EU. Projekat finansira EU.

NAGRADE, PRIZNANJA I SERTIFIKATI

 • Potvrdili smo najviši partnerski status za Dell EMC – „Titanium“ i tako postali jedina kompanija sa spomenutim statusom u regiji Jugoistočne Evrope.
 • Dobili smo Dell Technologies Channel Services Delivery Excellence nagradu za izvanredne performanse u isporukama, kao i posvećenost kupcima i kompaniji Dell Technologies, a i jedini smo dobitnik iz regije Jugoistočne Evrope
 • Takođe, osvojili smo čak 4 prestižne nagrade Dell Technologies-a kojima Dell nagrađuje partnere i distributere za izvanredne rezultate ostvarene u protekloj godini: Channel Partner of the Year in Croatia, Channel Partner of the Year in Adriatic Region, Workforce Transformation Partner of the Year in Croatia, 2019 UDS CEE Partner of the Year
 • Dellova nagrada pripala je i KING ICT-u Sarajevo: Channel Partner of the Year in BiH
 • Ušli smo u viši krug partnerstva, Fujitsu Select Circle za koji je važno napomenuti da se ne stiče, već se dobija isključivo pozivom Fujitsu-a
 • Primili smo Hrvatsku veliku nagradu za bezbednost – Hrvatsko udruženje menadžera bezbednosti nagradu dodeljuje za doprinos ostvarivanju i razvoju bezbednosti Republike Hrvatske, a KING ICT nagrađen je u kategoriji „Najreprezentativniji projekat sistema bezbednosti“ za projekat multifunkcionalne nadogradnje sistema spoljne zaštite objekta APIS IT
 • Postali smo Silver UiPath Business Partner – status smo ostvarili sticanjem kompetencija za modernizaciju i transformaciju poslovanja koristeći Robotic Process Automation
 • Obnovili smo status SAP REx za Utilities
 • Stekli smo status SAP Recognized Expertise za područje Travel and Transportation
 • Ponovo smo ušli u program SAP Cloud Focus Partner Initiative kojom SAP partnerima pomaže u prodaji i implementaciji SAP rešenja u cloud-u kao i razvoju sopstvenih proizvoda zasnovanih na SAP Cloud Platform tehnologijama
 • Obnovili smo status SAP Partner Center of Expertise i to po prvi puta automatskim produženjem PCoE sertifikata na osnovu odličnih rezultata utvrđenih redovnim tromesečnim merenjima KPI-jeva
 • Nagrađeni smo priznanjem SAP Cloud Partner 2019 za prodajne rezultate u protekloj godini
 • Stekli smo dve nove VMWare Master kompetencije: Master Service Data Center Virtualization za virtualizaciju DATA centra, Master Service Network Virtualization za virtualizaciju mreže
 • Dodeljeno nam je priznanje „Prijatelj studenata“ na ceremoniji Zlatni indeks na kojoj se nagrađuju kompanije koje uspešno sarađuju sa studentskom zajednicom

KING ICT INICIJATIVE
Ove godine se zbog pandemije nije održala King-ova velika konferencija Dan otvorenih integracija, kao ni Change Con, konferencija za programere.

Ali, uprkos ograničenim uslovima, održana je KING ICT Letnja akademija i to po prvi put u online izdanju. Na Akademiji su studenti dobili besplatnu edukaciju i plaćenu praksu, kao i priliku da uče od iskusnih mentora, King-ovih stručnjaka. Studenti su izradili aplikaciju „King Team Gifts“ koja je rešila izazove organizacija internih događaja. Posebno nas raduje što je čak četvoro studenata ostalo da radi u KING ICT-u.

Predstavljen je KING Centar Znanja, novootvoreni obrazovni centar s inicijativom unapređenja najnovijih saznanja i veština u području SAP tehnologija.

Održano je prvo online izdanje Girls in ICT danas, putem kojeg su King-ove zaposlene u okviru webinara „Šta bih ja rekla 17-godišnjoj sebi“ dale podršku devojčicama i devojkama u upoznavanju i ostvarivanju karijera u ICT svetu.

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE
Nijedna poslovna godina KING ICT-a ne prođe bez humanitarnog aspekta, izuzetak nije bila ni ova godina, iako po mnogočemu specifična. Od brojnih društveno odgovornih aktivnosti, ističemo one za koje nam je posebno drago što smo bili u prilici da pomognemo.

U jeku pandemije, KING ICT je donirao finansijska sredstva Crvenom krstu, kao i opremu Klinici za infektivne bolesti Dr Fran Mihaljević. King je takođe, donirao opremu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar.

Kompanija je nastavila i s promovisanjem STEM-a, pa je tako novčano podržala udruženje za promociju novih tehnologija, RoboBrač. Osim toga, KING ICT je ponosni sponzor projekta „Naučnik u meni!“, koji organizuje Together for Knowledge inicijativa, zajedničko ulaganje Educateam-a i Društva za edukaciju van okvira. Radi se o takmičenju u komunikaciji i nauci za srednjoškolce koje promoviše važnost ulaganja u znanje i učenje od malih nogu.

UPRKOS IZAZOVIMA, GRADIMO DIGITALNU BUDUĆNOST
Godina na izmaku pred nas je stavila brojne izazove, ali i pokazala snagu, stručnost i kvalitet zajednice KING ICT-a. Njen neizostavni deo su naši partneri i klijenti koji su stručnošću, pravilnim procenama i pravovremenim odlukama omogućili da se zajedničkim snagama odupremo ovogodišnjim izazovima.

Zato gledajući unapred, kao regionalni predvodnik u kreiranju i implementaciji inovativnih rešenja, nastavljamo da stvaramo digitalnu i povezanu budućnost. Motivisani znanjem, napretkom i zadovoljstvom naših radnika, partnera i klijenata, neumorno radimo kako bismo stvorili put u digitalno sutra za nas i generacije koje dolaze.